top of page
  • Itec

L'amo d'un Tesla, primer mort en un cotxe amb pilot automàtic

El conductor d'un Model S va xocar contra un camió a Florida mentre veia una pel·lícula



La intel·ligència artificial aplicada en vehicles s'ha cobrat la primera víctima. Joshua Brown, l'amo d'un Tesla Model S, de 40 anys i nascut a Ohio, va perdre la vida quan el seu cotxe es va ficar sota el remolc d'un camió en una carretera de Florida. D'acord amb l'advocat del conductor del camió, Brown estava veient Harry Potter mentre l'acte tenia el pilot automàtic, i conduïa molt de pressa.

Segons el registre oficial els fets van succeir el passat 7 de maig a les 3.40 de la tarda. El conductor del camió, Frank Baressi, de 62 anys va sortir il·lès, va declarar que el cotxe anava a gran velocitat i no va frenar. Brown era aficionat a la velocitat, li havien posat vuit multes per excés de velocitat en els últims anys, segons Associated Press. Set en la seva localitat de naixement, Ohio, i una a Virgínia. La més recent va ser en el nord-est d'Ohio, a l'agost de 2011, quan circulava a 64 milles per hora (104 quilòmetres per hora) en una zona amb un límit de 35 (56 quilòmetres per hora).

L'accident va tenir lloc quan el camió va fer un gir a l'esquerra i el Tesla no va frenar i va passar sota la càrrega. El cotxe va seguir en l'autovia fins que va xocar amb una tanca. Brown, conductor passiu que havia delegat en el pilot automàtic del cotxe va perdre la vida al moment. En un buit legal, per ser el primer cas, encara no és clar qui es farà càrrec de la situació. Es dóna la circumstància que Brown era un entusiasta d'aquesta tecnologia, tant que el seu canal de YouTube era un dels més populars. Solia gravar com era l'experiència i fins i tot va arribar a defensar que prevenia accidents. “Em té molt sorprès el ràpid que aprèn. Cada vegada ho fa millor en carreteres amb corbes. Frena fins a arribar a la velocitat adequada, de forma gradual. I no es precipita en les sortides”, va escriure en un comentari.

L'organisme dedicat a controlar la seguretat en les carreteres dels Estats Units, conegut per les seves sigles NHTSA s'ha limitat a dir que estudiaran les implicacions del cas.



Tesla, l'empresa fundada per Elon Musk, amb seu en la Fremont, en la Badia de San Francisco, ha lamentat l'accident a través d'un comunicat: “El client que ha mort en el xoc tenia una família que li volia. Estem més que tristos per la seva pèrdua. Era un amic de Tesla i de tota la comunitat del cotxe elèctric. Va posar la seva vida per la innovació i la promesa que mantenim com a missió en Tesla. Volem mostrar la nostra compassió a la seva família i amics”.

A més, aporten algunes xifres, com que és la primera mort en més de 130 milions de milles (209 milions de quilòmetres) amb el pilot automàtic activat front una mort per cada 60 milions de milles (96 milions de quilòmetres) quan condueix un humà de mitjana a tot el món. Afegeixen un matís: “Tesla ha informat la NHTSA de l'accident tan aviat com el vam saber per a determinar si el sistema va funcionar segons les expectatives”.

Malgrat la gran quantitat de càmeres i sensors que tenen els vehicles de Tesla, ni el conductor ni el sistema van detectar la part posterior del camió. En el document se cita que la part del remolc era blanca i la llum d'aquest dia radiant.

Com a norma general, Tesla desactiva el pilot automàtic quan requereix l'atenció del conductor i no es recomana el seu ús en zones urbanes, per exemple. Insisteixen, a més, en què s'han de tenir totes dues mans sobre el volant sempre. De fet, emet senyals similars a les de la majoria dels vehicles quan un passatger no es posa el cinturó. Si el conductor no posa les mans, el cotxe frena gradualment fins que ho fa.

Les accions de Tesla van tancar a 212 dòlars, van baixar un 2,5% respecte al dia anterior. Des de 2013 han pujat un 500%. En els plans de Tesla, la valoració de la qual aconsegueix els 30.000 milions de dòlars i ha llançat una oferta per Solar City, l'empresa líder en energia solar, no entra ser rendible fins a 2020.

La carrera pel cotxe autònom té dos protagonistes, Google i Tesla. Uber, el servei de conductors particulars, també investiga de la mà de la Universitat Carnegie Mellon aquesta tecnologia, però sense presentació de resultats o mostres públiques. Des de fa dos anys Google ha presentat dues fórmules: l'adaptació d'un Lexus tot terreny i un biplaça creat per ells mateixos. El denominat cotxe coala, pel seu extravagant disseny, està pensat per a petits trajectes i a penes passa de 80 quilòmetres per hora. Google ho ha usat amb prudència, sempre en mans d'empleats que ho usen de manera voluntària i prop de la seva seu principal. Tesla va donar la sorpresa a l'octubre de 2015, però no ha estat fins al mes d'abril quan ha començat a funcionar de manera més habitual.

El punt de fricció per a l'adopció d'aquests vehicles de manera més àmplia, no només estreba en la necessitat de comptar amb més punts de càrrega elèctrica, sinó sobretot en la combinació de conductors humans i vehicles manejats per intel·ligència artificial. La imprevisibilitat de les persones, també de łus vianants, complica moltes decisions. També té implicacions ètiques sobre presa de decisions i responsabilitat en cas d'accident.


Yasser Garziad

4 visualizaciones0 comentarios
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Social  Icon
bottom of page